2024. október 5., szombat

Első parancsolat: Isten tisztele

 



Első parancsolat: Isten tisztelete

Az első parancsolat megtilt minden bálványimádást, és azt mondja, hogy egyedül csak Istent szolgáljuk. Az Izráel körüli népeknek sok bálványuk volt: Baál, Astarte, Dágon stb. Izráel mindig kísértésbe jutott, hogy elforduljon az Úrtól és a bálványokat szolgálja. A bálvány az, ami teljesen uralkodik rajtunk, vagy valaki, akiben bízunk Isten mellett vagy helyett. Hogy milyen szigorúan veszi Isten ezt a parancsot, mutatják azok a súlyos büntetések, melyekkel Isten a népet a bálványimádás miatt büntette. Másrészt azt is látjuk, milyen áldott volt a nép, ha csak az Urat szolgálta.


·         Bibliatanulmány: Zsoltár 115:1 -11

A zsoltáríró leírja az Izráel Istene és a pogányok bálványai közti különbséget. A bálványok értéktelenek. Az ember csak Istenben bízhat.

1.    Olvasd el a 2. verset. Miért mondhatták azt a pogányok? Ma is gúnyolhatnak: hol van Istened? Említs példákat!

2.    Mit akar a költő a 3. verssel mondani?

3.    A költő azt mondja, hogy a bálvány emberi kezek munkája (4. v.). Mire céloz ezzel?

4.    Az 5-8 versekben a költő gúnyosan beszél a bálványokról. Hogyan? Említs egy prófétát, aki szintén azt tette (1 Kir 18)

5.    Mit jelent, hogy az Úr segítség és pajzs? (9-11. v.)

6.    Mi az Áron háza? (10. v.)

7.    Mi az, hogy az Urat félni? (11. v.)

 

·         Kérdések

1.    Mi a bálvány? Miért rossz, ha valakinek bálványa van?

2.    A Heidelbergi Káté többek közt bálványnak nevezi a varázslást, babonáskodást, szenteknek vagy más teremtményeknek segítségül hívását is. Vannak még ilyen bálványok?

3.    Kohlbrugge (1803-1875) az mondja: Az ember általában bálványt csinál magának a pénzből, vagyonból, dicsőségből, szépségből, férjéből, feleségéből, gyermekeiből, családjából, hatalmas és tekintélyes emberekből, házból, háza berendezéséből, testéből, ételből, italból, stb. Lehet-e ezt mind bálványnak nevezni? Mikor bálvány az
és mikor nem?

4.    Mi korunk legnagyobb bálványa?

 

·         Heidelbergi Káté

95. Mi a bálványimádás?

Az, amikor az ember az egy igaz Isten helyett vagy mellett - jóllehet ő igéjében kijelentette magát - valami mást képzel vagy tart istennek és bizalmát abba veti. (Ef 5,5; 1 Krón 16,26; Fii 3,19; Gál 4,8; Ef 2,12; Un 2,23; 2Jn 9; Jn 5,23)

 

·         Imádság


Isten tisztelete

 

A Tiéd, Uram!

Uram, elvek és áramlatok, akaratok és indulatok  bárhová is sodornák,  de add, hogy én mindig higgyem, tudjam: a Tiéd az ország!

 

Uram, látod, hallod, de sokan mondják, hogy így akarom, meg úgy akarom, de add, hogy én mindig higgyem, tudjam: a Tiéd a hatalom!

Uram, hát add, hogy levessük végre mind kivagyiságunk kínzó görcsét,  s népedként, egy népként imádkozzuk:  a Tied, Uram, a Tiéd a dicsőség! Ámen.

 


 

„Felelvén pedig Jézus, monda néki: Távozz tőlem, Sátán; mert meg van írva:

Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.” (Lk 4.8)

 

https://www.presbiterkepzes.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Első parancsolat: Isten tisztele

  Első parancsolat: Isten tisztelete Az első parancsolat megtilt minden bálványimádást, és azt mondja, hogy egyedül csak Istent szolgálj...